Η Diaverum αναπτύσσει ένα εξαιρετικά καινοτόμο μοντέλο AI που αλλάζει τα δεδομένα στην πρόβλεψη θρομβώσεων στη φίστουλα (Αρτηριοφλεβική Αναστόμωση).
Η Diaverum, ηγέτης στις υπηρεσίες φροντίδας των νεφρικών παθήσεων, ανέπτυξε ένα μοντέλο Τεχνητής Νοημοσύνης, το οποίο επιτρέπει στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να προβλέψει με υψηλή ακρίβεια, επεισόδια θρομβώσεων της φίστουλας στους ασθενείς σε αιμοκάθαρση. Με βάση προσομειώσεις βασισμένες στα ιστορικά στοιχεία που διαθέτουμε, το μοντέλο Τεχνητής Νοημοσύνης προέβλεψε το 75% των περιπτώσεων θρόμβωσης, ποσοστό που δεν έχουν επιτύχει ούτε τα πιο εξελιγμένα συστήματα αξιολόγησης και παρακολούθησης στον κόσμο.
Η θρόμβωση στην Αρτηριακή Παράκαμψη είναι σημαντικός παράγοντας ταλαιπωρίας και θνησιμότητας των ασθενών σε αιμοκάθαρση- κατά μέσο όρο κάθε ασθενής έχει 0.11 με 0.5 επεισόδια κάθε χρόνο. Ταυτόχρονα, ευθύνεται για τη δραματική αύξηση του κόστους της φροντίδας των ασθενών, οδηγώντας σε μη βιώσιμα επίπεδα δαπανών, που πιέζουν τα εθνικά συστήματα υγείας παγκοσμίως.
Σύμφωνα με τον Δημήτρη Μουλαβασίλη, CEO της Diaverum: “Η Αρτηριακή Παράκαμψη βρίσκεται στο επίκεντρο της ιατρικής στρατηγικής μας. Γι αυτό, με ενθουσιασμό ανακοινώνουμε σήμερα μια σημαντική καινοτομία, που θα αλλάξει τον τρόπο που προβλέπουμε τις θρομβώσεις στην Αρτηριακή Παράκαμψη και θα μας δώσει τη δυνατότητα να τις προλάβουμε. Αυτή είναι μια νίκη για όλους: το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό εφοδιάζεται με νέα μέσα, καινοτόμα ψηφιακά στοιχεία και ουσιαστικές προβλέψεις. Οι ασθενείς απολαμβάνουν καλύτερα ιατρικά αποτελέσματα. Και τα εθνικά συστήματα υγείας επιβαρύνονται σημαντικά λιγότερο.
Το μοντέλο της Αρτηριακής Παράκαμψης βασίζεται στο τρίπτυχο «ανθρωποκεντρική, κατανοητή, υπεύθυνη» Τεχνητή Νοημοσύνη. Αξιοποιεί τα στοιχεία που λαμβάνει κατά την αιμοκάθαρση του κάθε ασθενή, τα ευρήματα δοκιμών καθώς και δημογραφικά στοιχεία, ώστε να προβλέψει αν ο ασθενής θα παρουσιάσει θρόμβωση μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Αυτή η πρόβλεψη δίνεται στους νεφρολόγους, μαζί με άλλα επεξηγηματικά στοιχεία, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αποτρέψουν το επεισόδιο, επεκτείνοντας το χρόνο ζωής της φίστουλας.
Το νέο μοντέλο Τεχνητής Νοημοσύνης είναι μέρος της υποδομής της εταιρείας και εντάσσεται στη ροή των ψηφιακών διαδικασιών, μαζί με τις πλατφόρμες d.CARE και Treatment Guidance System (TGS).
Έχοντας ήδη εφαρμόσει το μοντέλο στην Σαουδική Αραβία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, με συνολικό αριθμό ασθενών που φτάνει τις 14.000, η εταιρεία στοχεύει να επεκτείνει τη χρήση του σε όλο το δίκτυο, δηλαδή σε 450 κλινικες σε 24 χώρες, εντός των επόμενων 18 μηνών.
Ο επικεφαλής του Ιατρικού τμήματος της Diaverum, Dr Fernando Macário σχολίασε σχετικά: “Το μοντέλο φροντίδας της Diaverum έχει δομηθεί πάνω σε πολιτικές και διαδικασίες επικεντρωμένες στην ασφάλεια, σε τυποποιημένες, ολιστικές παρεμβάσεις, στην ισχυρή κλινική διακυβέρνηση και στην ψηφιοποιημένη ροή εργασιών, ώστε να επιτυγχάνει ιατρικά αποτελέσματα με μεγάλη σημασία για τους ασθενείς. Με την Τεχνητή Νοημοσύνη, οι γιατροί θα έχουν περισσότερα εργαλεία πρόβλεψης, το νοσηλευτικό προσωπικό θα έρθει πιο κοντά στους ασθενείς, οι διαδικασίες θα είναι πιο αποτελεσματικές και όλα αυτά μαζί θα συντελέσουν στην καλύτερη φροντίδα των νεφροπαθών. Οι ιατρικές ομάδες θα απαρτίζονται από επαγγελματίες διαφορετικών κλάδων, με τους επιστήμονες που ασχολούνται με την αξιοποίηση δεδομένων να αποτελούν αναπόσπαστο μέρος τους, καθώς θα έρχονται σε επαφή με τους ασθενείς και με άλλους επαγγελματίες υγείας, εξασφαλίζοντας ότι θα παρέχουμε συστηματικά προσωποποιημένη αληθινή φροντίδα.”
Σύμφωνα με τον Zoltan Szepes, Chief Transformation Officer της Diaverum, “Η ανακοίνωση αποτελεί μια ημερομηνία-σταθμό σε ένα ταξίδι τριών ετών, που στόχο είχε να μετατρέψει τη γνώση που διαθέτουμε σε μια κατοχυρωμένη ψηφιακή πλατφόρμα, η οποία θα μας επιτρέψει να προσφέρουμε υπηρεσίες πιο αποδοτικές, τυποποιημένες, ποιοτικές και με πολλαπλασιαστική δυναμική, για ολόκληρο τον κλάδο. Κοιτώντας μπροστά, στη Diaverum αναπτύσσουμε τη δική μας ομάδα που θα εκπαιδεύει, θα επικυρώνει, θα παρουσιάζει και θα παρακολουθεί μια σειρά από μοντέλα AI, σχεδιασμένα να εντοπίζουν και να ικανοποιούν ανάγκες που ενδεχομένως δεν έχουμε ακόμη φροντίσει. Η φιλοδοξία μας είναι να εφοδιάσουμε το προσωπικό των κλινικών με εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης, βελτιώνοντας τις επιδόσεις μας σε αυτά που πραγματικά ενδιαφέρουν τους ασθενείς μας, όπως η διατήρηση της Αρτηριακής Παράκαμψης.»
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εταιρείας και το ΑΙ μοντέλο για την Αρτηριακή Παράκαμψη, παρακολουθήστε το σχετικό webinar, με τη συμμετοχή του CEO της Diaverum, Δημήτρη Μουλαβασίλη και τον Επικεφαλής του Ιατρικού Τμήματος της εταιρείας μας, Fernando Macário.